Hvem skal have pengene, når du dør?

Når du dør, kan der være udbetaling til dine efterladte fra Pædagogernes Pension. Men har du styr på, hvem der får pengene? Og ved du, at du har indflydelse på, hvem der skal have dem?

Du bestemmer til en vis grad selv, hvem der skal have pengene, når du dør. Hvem, modtageren kan være, afhænger af om pengene udbetales fra forsikringen (dødsfaldssum) eller fra pensionsopsparingen.

Pengene fra dødsfaldssummen går automatisk til dine nærmeste pårørende, som er en begrænset gruppe af pårørende defineret i loven. Du kan sætte navn på en eller flere modtagere inden for denne gruppe, og du har også mulighed for, at en anden person uden for gruppen eller en organisation skal have dine penge.

Når vi udbetaler beløbet fra din ratepension og eventuelle aldersopsparing, går pengene også her automatisk til dine nærmeste pårørende. Her har du ikke mulighed for at vælge andre personer uden for denne gruppe, men du kan dog sætte navn på en eller flere modtagere inden for gruppen, hvis du ønsker det.

Nærmeste pårørende
Hvis du ikke selv vælger, hvem der skal have dine penge, vil det automatisk være nærmeste pårørende, der får pengene. Nærmeste pårørende er i prioriteret rækkefølge:

  1. Din ægtefælle eller registrerede partner
  2. Din samlever (som du har haft fælles bopæl med i de sidste to år før dødsfaldet, eller
    som du venter, har eller har haft barn sammen med)
  3. Dine børn, børnebørn mv. (dine livsarvinger)
  4. Dine arvinger efter testamente 
  5. Dine øvrige arvinger efter arveloven

Værd at vide
Du skal være opmærksom på, at nogle efterladte automatisk kan få udbetalt pengene, medmindre du gør noget aktivt for at ændre det. Din samlever for eksempel.

Et eksempel: Lise har været i PBU i fem år og har to børn på 21 og 13 år med sin fraskilte mand. Hun flyttede for tre et halvt år siden sammen med en ny mand. Hun har nærmeste pårørende som modtager. Hvis Lise ikke selv sætter navn på en ny modtager, er det Lises samlever – og ikke hendes børn – som får dødsfaldssummen, hvis hun dør.

Pensionssprog
Når vi taler om sætte navn på en modtager af pengene fra opsparingen og forsikringen, kalder vi det i pensionsverdenen at begunstige nogen. Modtageren af pengene er den begunstigede.

Forsikringer i Pensionspakken
Hvis du har forsikringer i din Pensionspakke, får dine efterladte udbetalt en dødsfaldssum på 800.000 kr. skattefrit, hvis du dør, før du sætter din PBU-pension i gang. Dine børn får en børnepension på 36.000 kr. årligt, til de er 24 år.

Ratepension og aldersopsparing
Den opsparing, du til enhver tid har stående på ratepensionen og en eventuel aldersopsparing, udbetales til dine efterladte, og det er uanset, om du dør før eller efter, du har sat din PBU-pension i gang. Disse penge fra opsparingen bliver udbetalt til dine efterladte, uanset om du har forsikringer i Pensionspakken eller ej.

Hvis du har startet udbetaling af dine løbende pensioner, vil dine pårørende få resten af din ratepension udbetalt.

Log ind og vælg, hvem der have pengene – du bliver vejledt undervejs

Fungerer hjemmesiden ikke?


Vi kan se, at du bruger Internet Explorer. Du kan derfor opleve, at der er noget her på siden, der ikke fungerer, som det skal. Vi udvikler nemlig ikke længere pbu.dk til at understøtte Internet Explorer. Årsagen er, at Microsoft ikke har opdateret programmet siden 2019. Det betyder, at hverken funktionaliteten eller sikkerheden er tilfredsstillende.

Brug en anden browser
Vi anbefaler, at du bruger en af disse browsere:

Oplever du problemer med vores hjemmeside, er du altid velkommen til at ringe til os på 70 11 20 11.