Vi har samlet nogle gode råd til, hvad du bør gøre med din pension i din situation. Rådene afhænger af din alder, din livssituation og din pensionsordning.
Få styr på din pension
En tommelfingerregel er, at du skal have en pension svarende til ca. 70 % af din løn, hvis du vil opretholde den levestandard, du har i dag.
Med PBU Pensionstjek kan du sammenligne din pension med din løn i dag. Du kan tage tjekket, hvis du er under 65 år, og din arbejdsgiver indbetaler til PBU.

Se vores gode råd til dig

Følg renten og udviklingen i din pension
Din opsparing i Pædagogernes Pension får løbende tilskrevet en rente, som er baseret på det direkte afkast af vores investeringer.
Renten afhænger af de finansielle markeder og vil derfor variere fra år til år. Nogle år vil den være høj og andre år lavere - måske endda negativ. Men set over en årrække forventer vi, at det direkte afkast alt andet lige vil give dig en højere pension. Du kan følge med i, hvordan renten udvikler sig hen over året.
Log på og se, hvad du selv eller din arbejdsgiver har indbetalt til din pension. Du kan se indbetalingerne måned for måned for i år og tidligere år.
SKAT får alle nødvendige oplysninger fra os. Her kan du læse nærmere om indbetaling via arbejdsgiver og privat indbetaling.
Du får fradrag i skatten, når du sparer op til pension på en ratepension eller en livsvarig alderspension.
Pensionspakken - et sikkerhedsnet i livets faser
Opsparing til din pensionstilværelse
Forsikringer ved sygdom og død
Din pensionsordning handler lige så meget om tryghed i dit liv her og nu, som når du en dag holder op med at arbejde. Og vi tilpasser hele tiden Pensionspakken, så den passer til dig som pædagog og samtidig supplerer de offentlige udbetalinger bedst muligt.
Langt den største del af indbetalingen til Pensionspakken bliver brugt til at spare op til din pension. Med Pensionspakken har du en opsparing til en livsvarig pension og en ratepension, der udbetales i de første ti år, efter du er gået på pension. Når du går på pension, kan du få:
- Livsvarig alderspension
- Evt. ratepension i ti år
- Evt. et engangsbeløb
En del af indbetalingen til Pensionspakken bliver brugt til forsikringer, så du og din familie er dækket, hvis der sker dig noget. Du får udbetalt penge fra PBU:
- Hvis du får offentlig førtidspension eller seniorpension
- Kommer i fleksjob
- Er under revalidering på mere end et år
- Modtager ressourceforløbsydelse i mere end et år
- Hvis du får en kritisk sygdom
- Ved din død
Vær opmærksom på: Hvis din månedlige indbetaling er under 1.000 kr. efter arbejdsmarkedsbidrag – dvs. din løn er under ca. 5.100 kr. om måneden – så har du ingen forsikringer. Hele indbetalingen går til din alderspension.
Det samme gælder, hvis der ikke er blevet indbetalt til din pension i mere end tre år, og du er blevet hvilende medlem.
Tilpas Pensionspakken
Som udgangspunkt har alle medlemmer af PBU den samme pensionspakke. Du har dog mulighed for at tilpasse Pensionspakken - både når det handler om dine forsikringer og din opsparing til pension.
Køb supplerende dødsfaldssum
Forhøj invalidepension
Spar mere op
For dig under 60 år: Med Pensionspakkens forsikringer er der en dødsfaldssum på 800.000 kr., som udbetales skattefrit til dine pårørende, hvis du dør, før du går på pension. Er du under 60 år, kan du sikre dine efterladte mellem 267.000 kr. og 1.068.000 kr. mere ved at købe en supplerende forsikring. Det vil betyde, at dine efterladte er endnu bedre sikret, hvis du dør, før du går på pension.
Dødsfaldssum
Supplerende forsikring
Forhøjet
1.300.000Hvis du har forsikringer ved invaliditet i din pensionsordning, kan du have mulighed for at forhøje invalidepensionen. Vælger du det, vil ændringen træde i kraft 12 måneder senere, og der vil hver måned blive brugt 250 kr. mere af din opsparing til invalidepensionen i 2023. Betalingen reguleres årligt.
I dag
Supplerende
Forhøjet
135.000Hvis du ønsker at spare mere op, kan du i PBU gøre det på to måder:
• Indbetal ekstra på din PBU-opsparing via din arbejdsgiver
• Opret en PBU Ekstra. Her betaler du selv penge ind.
Uanset hvad du vælger, så investerer vi pengene på samme effektive måde – med det direkte afkast af investeringerne – som har givet et flot resultat de sidste 10 år.
Regler og betingelser
Pensionsregulativ pr. 1. juli 2023
Pensionsregulativet - juli 2023
Tidligere pensionsregulativer
Pensionsregulativet - januar 2023
Pensionsregulativet - juli 2022
Pensionsregulativet - januar 2022
Pensionsregulativet - januar 2021
Pensionsregulativet - januar 2020
Pensionsregulativet - juli 2019
Pensionsregulativet - januar 2019
Se listen over sygdomme og betingelser for udbetaling af sum ved visse kritiske sygdomme.
Betingelser pr. 1. januar 2021
Betingelser for forsikring ved visse kritiske sygdomme - 2021
Tidligere betingelser
Betingelser for forsikring ved visse kritiske sygdomme- 2020
Betingelser for forsikring ved visse kritiske sygdomme - 2018
Betingelser for forsikring ved visse kritiske sygdomme - 2017
Læs om, hvordan vi håndterer personoplysninger, som er indhentet via internettet. Og læs, hvordan vi forebygger hvidvask af penge.