Fra arbejdsliv til pension

Du kan planlægge din pension på mange måder. Du kan vælge at stoppe fra den ene dag til den anden eller benytte dig af de forskellige muligheder, der er for at trappe langsomt ud af arbejdsmarkedet. Her får du inspiration til, hvordan du kan få en gradvis overgang fra arbejdslivet til pensionslivet.

En gradvis overgang

Ønsker du at trappe arbejdstiden ned for at kunne blive længere i dit job, så vær opmærksom på, at det nogle steder skal aftales i god tid, og det ikke er alle steder, det er muligt. Derfor er det en god idé at starte din planlægning med en samtale med din leder.

Flere måder at trappe ned på

Brug efterlønnen til at trappe ned
Hvis du er en del af efterlønsordningen, og du ønsker at trappe din arbejdstid ned, kan du bruge dele af efterlønnen som supplement til din løn.

Selvom du ikke får din pension udbetalt, vil den blive modregnet i din efterløn. Du kan få mere information hos BUPL's a-kasse.

Her kan du beregne din efterløn.

Brug PBU-pensionen til at trappe ned
Kan du ikke få efterløn, så kan du bruge din PBU-pension til at supplere din løn, hvis du ønsker at trappe din arbejdstid ned. 

Du har forskellige muligheder. Hvis du har en aldersopsparing (et engangsbeløb), kan du bruge den til at supplere din løn. Du kan også sætte dele af din livsvarige pension i gang. Her kan du selv vælge, hvor meget af pensionen du vil have udbetalt. Vælger du at sætte din livsvarige pension i gang, skal du oplyse det til din leder, da det kan have indflydelse på din pensionsindbetaling.

Læs mere under Din pension er fleksibel.

Brug PBU Ekstra til at trappe ned
Har du en opsparing på en PBU Ekstra kan du bruge den til at supplere din løn, hvis du ønsker at trappe din arbejdstid ned. Du kan eventuelt kombinere den med din PBU-pension.

Læs mere om PBU Ekstra

Marianne har valgt at trappe ned

Marianne har i dette eksempel valgt at trappe sit timetal ned til 25 timer, når hun bliver 66 år, til hun er 68 år og har nået sin folkepensionsalder. Hun har valgt at bruge sin aldersopsparing i PBU til at supplere sin løn i de to år.

Fungerer hjemmesiden ikke?


Vi kan se, at du bruger Internet Explorer. Du kan derfor opleve, at der er noget her på siden, der ikke fungerer, som det skal. Vi udvikler nemlig ikke længere pbu.dk til at understøtte Internet Explorer. Årsagen er, at Microsoft ikke har opdateret programmet siden 2019. Det betyder, at hverken funktionaliteten eller sikkerheden er tilfredsstillende.

Brug en anden browser
Vi anbefaler, at du bruger en af disse browsere:

Oplever du problemer med vores hjemmeside, er du altid velkommen til at ringe til os på 70 11 20 11.