Der er andre aspekter af livet, som det kan være godt at få forberedt ud over økonomien. For det er en stor overgang, og det kan være en udfordring at håndtere alle forandringerne. Heldigvis er det også en overgang, vi gennemgår i en moden alder, hvor de fleste af os har evnerne til at skabe en god pensionstilværelse.
Se på dine muligheder, og forbered dig
Det kan være en god ide at forberede sig på, hvilke interesser man vil dyrke, og hvad man vil engagere sig i. Er der nogle hobbyer, du havde tidligere i livet, som du gerne vil genoptage? Eller er der interesser, du altid har drømt om at have tid til, men som du aldrig er kommet i gang med? Mange drømmer om at finde vej ind i nye fællesskaber eller åbne gamle fællesskaber og venskaber på nye måder. Det kan også være godt at overveje, om ens bolig er egnet til at blive gammel i. Eller om der er nogle gode vaner, man vil få sig, nu når hverdagen alligevel er under forandring. Pensionsovergangen er på den måde et mulighedsrum, hvor mange ting er i spil.
Afstem forventningerne
Nogle har også brug for at forberede deres partner og nærmeste familie på, at der nu er mere tid at gøre godt med. I nogle parforhold har der ikke været tid og overskud til at dyrke hinanden, og det kan være en god idé at komme i gang med, inden man pludselig har tiden, men ikke ved, hvad man vil med den sammen. Nogle drømmer om at bruge en masse tid med børn og børnebørn, men oplever, at der ikke er så stort behov for dem, som de havde håbet på. Omvendt er der andre, der ikke har nogen drøm om at passe børnebørn, men som møder forventninger om at stille op til deres sygedage. Det kan være godt at få talt om den slags i forvejen.
Vær forberedt på det uforudsete
Karins historie viser, at generationen, der går på pension i disse år, har mange sociale forpligtelser. Ud over børnebørn har mange også gamle forældre, der skal passes. Og de fleste tager de forpligtelser på sig med de glæder og sorger, det indebærer. Samtidig er der nogle, der som Karin døjer med skader eller skavanker, som kan sætte en stopper for alle planerne. Den livsfase, man er i, når man går på pension, er ofte præget af uforudsete hændelser. Mange planer må skrinlægges eller udskydes. Man kan have planer om en lang cykeltur, men falder så og brækker skulderen. Eller ens barn eller barnebarn har brug for hjælp. Eller ens ægtefælle eller gamle far bliver syg.
Lav fleksible planer
Forskning viser, at det derfor er vigtigt at forholde sig fleksibelt til sine pensionsplaner. Man kan ikke planlægge alting i detaljer, men kan overveje og forberede, hvad man har lyst til efter pensionen. Hvis man har forberedt sig, er det ofte lettere at prioritere, når de uforudsete hændelser sker. Og som Karins historie også er et vidnesbyrd om, kan uforudsete hændelser føre til uventede gaver. Pludselig kan man være biavlerelev, når man troede, man skulle være på cykeltur.