Som pensionist skal du lære at mestre tiden på ny

Tiden bliver til noget andet, når du er pensioneret. Friheden, der kommer med pensionen, er noget, de fleste skal lære at administrere på ny efter et langt arbejdsliv. Når man lærer det, lærer man også at skabe sig en god hverdag som pensionist.

Af Aske Juul Lassen, lektor i aldringsforskning og etnologi

Mange pædagoger ser frem til pensionen, når tiden nærmer sig. Nogle har følt sig klar længe og drømmer om den frihed, de har savnet i deres arbejdsliv. De fleste oplever da også pensionen som en skøn tid. Men forskning viser samtidig, at det ofte er sværere end ventet at gå på pension.

Og det er måske ikke så mærkeligt. Pensionsovergangen er en af livets store overgange. Igennem et helt liv med uddannelse, arbejde, familieliv og sociale forpligtelser har vi vænnet os til at have travlt. Vores dags-, uge- og årsrytme er styret af arbejdet, og vi behøver ikke at forholde os til, hvad vi vil bruge dagen på. Når man går på pension, skal man lære at mestre tiden på ny.

I starten føles pensionen som en ferie
Mange starter med at kaste sig ud i nye projekter. Det kan fx være ferier, man har drømt om, hus- og haveprojekter man ikke har haft tid til, mere tid med børnebørnene eller nye interesser. For andre bliver den første tid på pension alt for travl, og de skal lære, at de ikke skal nå det hele med det samme, og at tingene godt kan vente til i morgen. For begge grupper gælder det, at deres fornemmelse for tid er ved at ændre sig. Kalenderen ser anderledes ud. Ferien stopper på et tidspunkt, og man skal finde ind i en ny hverdag.

At mestre tiden på ny
I en medlemsundersøgelse, Pædagogernes Pension har foretaget blandt medlemmer i pensionsovergangen, fandt vi, at tidsmestring var et problem for en del medlemmer, hvilket Lottes historie er et udtryk for. I undersøgelsen fandt vi også forskellige måder, som medlemmerne håndterer tiden umiddelbart efter pensionen på. For nogle giver det mening at tage sig et fjumreår, hvor man bestemmer sig for, at det første år skal være fri for struktur og forpligtelser. Der skal prøves en masse ting af, og derefter er man måske klar til at beslutte sig for, hvordan ens nye hverdag skal se ud. Andre, som Lotte, har behov for at få hurtigere styr på hverdagen og kæmper efter den første tids ferie med at finde sig en ny rytme.

Rutiner er vigtige
Forskning viser, at rutiner og faste aktiviteter er vigtige for den mentale sundhed. Hvis man kan finde ind i en fast dags-, uge- og årsrytme, kan man lettere få sig nogle gode vaner omkring søvn, motion eller andre ting, der er vigtige for en. Det behøver ikke at være et travlt program, man skaber sig, men blot nogle faste holdepunkter, der kan give hverdagen og tiden struktur. De fleste finder med tiden ind i en rytme, der passer dem godt. Og så begynder de at kunne tage weekend og ferier fra deres nye hverdag som pensionist.

Aske Juul Lassen er indehaver af virksomheden Den 3. Akt og lektor i aldringsforskning og etnologi ved Center for Humanistisk Sundhedsforskning og ph.d. fra Center for Sund Aldring, begge på Københavns Universitet.

Aske Juul Lassen har lavet en undersøgelse for Pædagogernes Pension, hvor han har undersøgt medlemmernes syn på overgangen til pension, og hvilke udfordringer der kan være.

Fungerer hjemmesiden ikke?


Vi kan se, at du bruger Internet Explorer. Du kan derfor opleve, at der er noget her på siden, der ikke fungerer, som det skal. Vi udvikler nemlig ikke længere pbu.dk til at understøtte Internet Explorer. Årsagen er, at Microsoft ikke har opdateret programmet siden 2019. Det betyder, at hverken funktionaliteten eller sikkerheden er tilfredsstillende.

Brug en anden browser
Vi anbefaler, at du bruger en af disse browsere:

Oplever du problemer med vores hjemmeside, er du altid velkommen til at ringe til os på 70 11 20 11.